CICA-MACA U JAPANU I TAJLANDU

Autor gocaepo | 29 Okt, 2007

   

   

  MAČKA U JAPANU

   

   
  Bezrepa japanska maca

     Kako u egipatskoj tako i u Japanskoj kulturi mačka zauzima značajan položaj. U mnogim japanskim hramovima oslikana je mačka bez repa bele riđe i crne boje. Poznata je kao Mi-Ke, što u prevodu znači „tri boje“. Ona važi za simbol sreće.

     Japanska mačka bez repa je i pored svog uzvišenog mesta na zidovima hramova i u mnogim predanjima u vidu crteža koji su stari i više od hiljadu godina, živela i kao obična domaća mačka u japanskim domovima. Interesantno je da izvan Japana uopšte nije bila poznata. Tek posle drugog svetskog rata su je vojnici koji su se vraćali kuci, doneli u Ameriku gde je negde šezdesetih godina privukla pažnju nekih odgajivača čime je počeo selektivni uzgoj. Godine 1971. Japanese Bobtail je kod CFA (Cat Fanciers' Association)  bila priznata kao rasa i danas može da se sretne na skoro svakoj izložbi u Americi. Sami Japanci veoma dugo nisu bili zainteresovani za selektivni uzgoj svoje prastare rase, mačka je i dalje bila držana kao obična domaća mačka.


  MAČKA NA TAJLANDU


  Korat maca

   

     Dokumenti, slike i crteži iz perioda tajlandske istorije koji obuhvata godine od 1350. do 1767. i nosi ime Aydhya, opisuju Korat mačku kao „Si Sawat“ što znači sreća i blagostanje. Ustvari na dalekom istoku veoma često srećemo mačku kao simbol sreće.

     U nacionalnom muzeju u Bangkoku čuva se jedna knjiga u kojoj su, između ostalog, navedene i sedamnaest vrsta mačaka koje donose sreću i šest koje nose nesreću.

    Sličnost današnje Korat sa portretima njenih predaka iz te knjige je neverovatna. Isto tako neverovatan je i poetski opis mačke koji kaže da su joj oči kao kap rose na listu lotosa i da srebrni vrhovi njene dlake predstavljaju bogatstvo. Mačka je celokupno posmatrana srebrno sivkaste boje, kako se u knjizi spominje, kao oblaci puni kiše, te ona ne sme da izostane ni na jednom procesu sa molitvama upućenim Bogovima da napoje pirinčana polja. Mačka je i simbol plodnosti tako da se mladencima u bračni krevet obavezno donosi jedna Si Sawat. Ime je dobila po severnoj provinciji Korat. Jedno predanje kaže da je to ime dobila zato što se kralj Rama V. sklonio u tu provinciju bežeci od razaranja Burmanaca sa kojima je u to vreme vođen rat, a drugo predanje kaže da je ime dobila po provinciji u kojoj je živelo najviše mačaka njene rase.

     To su samo predanja, šta je od svega istina to ne znamo, sigurno je samo da se Korat, iako jedna od najstarijih rasa, na zapadu pojavljuje tek negde šezdesetih godina prošlog veka, tačnije 1959. prvo u Americi i početkom sedamdesetih godina u Britaniji. Korat je još uvek velika retkost, ali sigurno ne zato što je ružna ili divlja. Naime, razlog je taj da Korat mačka kao simbol sreće i blagostanja u njenoj domovini Tajlandu ne može da se kupi. Ona može da promeni vlasnika samo kao poklon.

     Može se onda i zamisliti koliko je teško doći do jedne Korat, pogotovo za jednog odgajivača. Iz razloga što ima tako malo Korat primeraka, a da se ne bi mešale druge rase, odlučeno je da se Korat priznaje kao čistokrvna samo ako se u rodovniku može besprekorno utvrditi njeno poreklo do tajlandskih predaka.


1 Komentari & 0 Trekbekovi od "CICA-MACA U JAPANU I TAJLANDU"

  Joooj, extra su i ove mace Samuraji...
  Super je i obradjena tema u smislu kako se opisuju ove mace iz predela dalekog Istoka.

  p.s. Ova pesmica koja je na tvom Blogu mi je toliko usla u glavu, da samo pevam "Rinky, Hinky, Kinky.." Ili sta god da kazu :)

  Autor Sivonja 06 Nov 2007, 04:23
Dodaj komentar

Zapamti me