CICA-MACA U EGIPTU...

Autor gocaepo | 23 Okt, 2007
   
   
   
     

      Kažu da je cica-maca popularnost među ljudima stekla još pre 9500 godina, prvenstveno zbog toga što je dobar lovac na štetočine. Pretpostavlja se da je u potpunosti pripitomljena pre oko 4.000 godina. Egipćani su bili prvi koji su spoznali njenu vrednost kao prirodnog neprijatelja štetočina kojih nisu mogli da se oslobode bez njene pomoći.

    Arheološke iskopine na području starog Egipta ukazale su na prijateljstvo mačke i čoveka još iz ranog faraonskog doba. Poznato je da su mačke dobile, odnosno izborile status koji je jedinstven u čitavoj istoriji. O tome danas svedoče brojna dela staroegipatske umetnosti koja prikazuju lik obožavane mačke.

   

   

   

     Mačka se u religiji Egipćana kotirala veoma visoko. Važila je kao personifikacija boginje Bast, a samim tim je bila i predmet obožavanja. Bast značilo je ''Ona iz Basta''.

   

  boginja mačaka Bast

   

  Bast je bio grad u kojem se nalazio glavni hram posvećen mačkama. Svakog proleća tamo bi se okupilo do pola miliona hodočasnika da učestvuju u svetom festivalu posvećenom mačkama. Na svakom od tih festivala bilo bi sahranjeno otprilike 100 000 mumificiranih mačaka u čast mačje boginje-device. Kult mačke bio je tako popularan da se održao gotovo 2000 godina. Službeno je zabranjen tek 390 n.e., kada je već i onako bio u ozbiljnom opadanju. U svojoj zlatnoj eri, dok je bio na vrhuncu popularnosti, ovaj je kult verno održavao ogromno poštovanje i ugled što su ga mačke uživale u drevnoj egipatskoj civilizaciji. Do danas su sačuvane brojne prekrasne bronzane skulpture mačaka koje nam pokazuju koliko su stari Egipćani cenili njihov elegantni izgled.

     Postoji priča da je Faraon proglasio mačku za polubožanstvo da bi tako sve mačke u Egiptu postale njegovo vlasništvo. Svako čija je mačka do tada bila, bio je dužan da se o njoj preko dana brine, dok je nocu mačka imala zadatak da faraonove žitne komore oslobađa od štetočina.

    U Egiptu su mačke bile smatrane svetim životinjama, a kazna za njihovo ubistvo, pogotovu namerno bila je smrt. Ako bi u nekoj kući mačka uginula prirodnom smrću, svi članovi porodice morali su da obavljaju ritual sahrane kao da je umro neki njihov bliski rođak, čak su morali da obriiju obrve u znak žalosti.

  Kad bi neka egipatska mačka uginula, njeno bi telo bilo balsamovano a njuška prekrivana drvenom maskom u obliku mačje glave. Neke mačke stavljane su u drvene mrtvačke sanduke izrađene u obliku mačjeg tela, a neke u pletene mrtvačke korpe. Sahranjivane su u ogromnim mačjim grobljima, čiji je broj ponegde premašivao milione. Samo pri arheološkim iskopavanjima Beni-Hasana pronađeno preko 300.000 mačjih mumija, znatno više nego ljudskih.

   

  mumija mačke

   

     Egipćani nisu samo obožavali svoje mačke, nego su i zakonom zabranili njihov eksport. To je imalo za posledicu da su stranci uporno pokušavali da prokrijumčare po koju mačku iz Egipta i da je prodaju u vlastitoj zemlji, kao kućnu ljubimicu, koja će ujedno služiti i kao statusni simbol svom novom vlasniku. ''Krađa'' mačaka ljutila je Egipćane, ali je bila i dobra novost za mačke jer su tako dospele na nova područja gde će se s njima više nego dobro postupati.


16 Komentari & 0 Trekbekovi od "CICA-MACA U EGIPTU..."

  '' ''Krađa'' mačaka ljutila je Egipćane, ali je bila i dobra novost za mačke jer su tako dospele na nova područja gde će se s njima više nego dobro postupati.''

  Da...postupa se vise nego dobro...GLUPI beli covek daje MACKAMA da piju KRAVLJE mleko...nema sta, svakodnevna praksa u svetu sisara - da jedna vrsta sisara pije mleko druge vrste sisara.

  Sto se timeline-a macaka tice, zvanicni arheoloski nalazi(koji su pouzdani koliko i putevi u srbiji) spominju 9500 pre n.e., a pretpostavlja se da macke(pripitomljene) datiraju od 12500 god pre n.e., nadjene na nekim delovima Kipra.

  Bast, najcesce predstavljena kao macka, je u stvari boginja macaka, ali je u pitanju zenska figura sa macijom glavom, kasnije se tokom istorije pribeglo predstavljanju Bast kao macke u potpunosti. Kada je predstavljena kao macka u potpunosti, tada se naziva Bastet(cita se bashtet). Prvobitno, i najstarije znano ime ove boginje je bilo Pasch - odatle je nastalo englesko passion.
  Ovoj boginji su kroz istoriju pripisivani razni atributi, vremenom dodavani i novi, ali nikada se nije verovalo u sve njene atribute odjednom. Najpoznatiji atribut koji joj je dodeljen, pored boginje macaka, je boginja civilizacije, titula koju deli sa boginjom Isis...

  Autor zaoduh 23 Okt 2007, 11:53

  E,ovo sam cekala....HVALA!!!:*

  Autor tuzna 23 Okt 2007, 14:59

  Veoma interesantno.Jedva cekam da procitam jos nesto tako zanimljivo o tim divnim stvorenjima!

  Autor draganica 25 Okt 2007, 23:46

  divna tema dobro je da se neko setio o tome da pise,moja velika podrška za svaki tvoj post...

  Autor scgoran 26 Okt 2007, 00:49

  PA KAKWE SU TE EGIPATSKE MACKE?ODGOWORITE MI... JA SAM LJUBIMAC MACAKA...PLISS

  Autor ANJA 03 Nov 2007, 23:09

  ovo oko mleka mi i nije bas najasnije, s obzirom da smo i mi neka vrsta sisara, kako to da nam ne skodi mleko krave, a macki skodi! A navodno moze da poje jogurt umesto kravljeg mleka, kakva glupost, to mi je jednom prilikom rekao veterinar.

  Autor pustinja 04 Nov 2007, 15:30

  @ pustinja

  A odakle tebi informacija da nam ne skodi kravlje mleko?
  Da li si videla negde u prirodi da jedna vrsta sisara pije mleko druge vrste sisara, ne racunajuci glupog belog coveka?

  Ako zelis da saznas nesto vise o kravljem mleku....idi ovde:
  http://zaoduh.blog.co.yu/blog/zaoduh/zdravlje/2007/07/23/mleko

  Autor zaoduh 04 Nov 2007, 20:14

  pfff, smorila me cinjenica da je to lose za organizam, sem same statistike, treba uzeti u obzir da su onda svi doktori i nutricionisti glupavi, jer oni nam i savetuju mleko i mlecne prozivode!1 IZVINI KAKO DA PIJEM KAFU BEZ MLEKA!!!!

  Autor pustinja 04 Nov 2007, 21:08

  nutricionista koji poznaje svoj posao ti NIKADA ne bi preporucio da pijes kravlje mleko ili jedes mlecne proizvode.
  doktori su vec druga prica...da li doktori na med. fa