Nekoliko "macjih cinjenica"...

Autor gocaepo | 21 Jan, 2008

   

   

  1. Poznato je da je nekoliko domacih macaka zivelo i do tridest godina. Slicno tome, divlje macke  zive duze u zoo vrtu nego u divljini.

  2. Za vreme Rimskog carstva  velike macke su se borile protiv gladijatora u arenama. To su bili azijski lavovi koji su danas ugrozena vrsta.

  3. Bele macke sa plavim ocima imaju genetsku predispoziciju da budu gluve. To je zato sto njihovi geni mogu mutirati, sto za posledicu ima nedostatak sluha.

  4. Turski Van, retka vrsta domace macke, nasuprot vecini malih macaka, voli vodu. I cesto se moze videti kako uziva, plivajuci, u jezeru Van u Turskoj.

  5. Zahvaljujuci zadnjim nogama i fleksibilnoj kicmi, macke imaju tu sposobnost da skoce i do sest puta vise od njihove cele duzine.

  6.  Postoji dragi kamen koji se naziva "Macje oko", zbog toga sto reflektuje sfetlost kad se ispolira. Obicno ga nose oni koji veruju u vradzbine.

  7. Naucna istrazivanja su dokazala da mlade mace uce vestine lova od svojih roditelja, ali instiktivno znaju kako da ugrabe i ubiju svoj plen.

  8. U divljini male vrste macaka mogu ziveti do 15 godina, dok velike macke, ako imaju srece, mogu ziveti cak 25.

   


4 Komentari & 0 Trekbekovi od "Nekoliko "macjih cinjenica"..."

  Pa cekaj, a sta bi sa onih 9 zivota ? Ili se on istrosi svake prestupne g. Ma nek su nama zive i zdrave nase lepe male macurice... A bas bih voleo da vidim tog turskog Vana. Sigurno je extra prizor.

  Autor Tornado 21 Jan 2008, 17:42

  Jel to znaci ako ja mog Dimitrija ugojim i bude veelika macka, da ce ziveti 25 god???

  :))

  Autor bonsai-draganica 21 Jan 2008, 23:15

  ...mislis MOG Dimitrija...

  Autor cica-maca 21 Jan 2008, 23:21

  Ugojite ga zajedno, pa neka zivi jos 50 god... :D:D

  Autor Tornado 29 Jan 2008, 01:20
Dodaj komentar

Zapamti me